A MESOTICA egy kozmetikai gyógyászatra, kutatásra és fejlesztésre specializálódott, 2006-ban alakult spanyol-magyar cég, mely komplex, nagy hatékonyságú intelligens peptid koncentrátumokat állít elő elsősorban mezoterápiás célra.


A kozmetikai peptidek használata egy innovatív eljárás, mely a plasztikai sebészeti beavatkozásokat jelentősen késleltetheti, esetenként elkerülhetővé teszi. A peptidek bizonyítottan 5-10% feletti koncentrációnál kezdenek el szemmel érzékelhetően is hatni, ezért a Mesotica termékei azonnali látványt nyújtó, extra magas koncentrációjú speciális peptid szérumok. Tudományos kutatások bebizonyították, hogy a kozmetikai peptidek jelentős szerepet játszanak a különböző bőrproblémák kezelésében és képesek eltüntetni az öregedés jeleit. A termékek eredményesen alkalmazhatók ránctalanítás, bőrfiatalítás, feszesítés, pigmentfolt halványítása és rosacea esetén.

A peptidek működése

Az emberi bőrben található kollagénrostok a kor előrehaladtával elvesztik rugalmasságukat, számuk csökken, ezáltal a bőr elvékonyodik, megereszkedik és ráncok jelennek meg rajta. A kollagén egymáshoz kapcsolódó aminosavak hosszú lánca. Lebomlásakor rövidebb láncú, kisebb és aktívabb aminosavak jönnek létre, úgynevezett peptidek jelennek meg. A National Institutes of Health (Nemzeti Egészségügyi Intézetek) kutatása szerint a peptidek azt a „jelet” küldik a bőrnek, hogy az eltűnt kollagén helyett újat termeljen.

Amikor peptideket tartalmazó kozmetikumokat használunk, a bőr a kollagén bomlástermékének véli, ezért a szervezet új kollagént állít elő. A kozmetikai peptidek ezáltal hatékonyan csökkentik a ráncokat és fiatalítják a bőrt. Különböző típusaik bár más-más hatásmechanizmussal, de elsősorban a ráncok mennyiségének csökkentését szolgálják.
Léteznek természetes és szintetikus peptidek, melyek laboratóriumokban készülnek maximálisan egészséges, bőrbarát módon, ezért a használatuk rendkívül eredményes.

AZ INGERÜLETÁTVIVŐ ANYAGOK BLOKKOLÁSA A BŐRBEN: Az ingerületátvivő anyagok blokkolói különféle kémiai reakciók során késleltetik az acetilkolin tevékenységét. A jelenlegi feltételezések szerint az arcizmok ellazításával akadályozzák az összehúzódást, ami a mimikai, majd az elmélyülő ráncok kiváltó oka. Az ingerületátvivő anyagokat blokkoló peptidek 30%-kal csökkenthetik egyes ránctípusok kialakulását.

A peptidek fajtái:

Szinegálpeptidek

Serkentik a kollagén és sok más fehérje termelését elősegítő fibroblasztokat, fokozzák tevékenységüket, fiatalosabbá, egészségesebbé és energikusabbá varázsolják az arcot.

Szállító peptidek

Nyomelemeket, többek között rezet és magnéziumot szállítanak a gyógyulás és az enzimatikus folyamatok előmozdításához. A réz és a magnézium fokozza a kollagénszintézist, a bőr rugalmasságát és üdébbé teszi az arcot. A „felszívódó peptidnek” is nevezett szállító peptideket régóta alkalmazzák a bőr rugalmassá és feszessé tételére.

Enzimgátló peptidek

A fehérjebontás folyamatának megzavarásával gátolják a kollagén és más fehérjék lebontását. Néhány enzim (pl. az MMP = matrix metalloproteinases/ mátrix metalloproteáz) tönkreteszi a kollagént és a többi strukturális fehérjét.